Odrůdy jahod

Doporučení odrůd podle zpracování.
Pokud plánujete vlastní úrodu jahod zpracovat do džemů a dření, sáhněte po odrůdách s měkkými plody, které se dají snadno rozmačkat. Patří mezi ně například Kama, Karmen, Bounty.
Do kompotů jsou zase vhodné plody tmavší barvy, bez vnitřní dutiny, které drží barvu i po sterilaci. Jsou to například Senga Sengana, Korona, Bounty, Frikonsa.
Na zmrazení  Polka, Rumba, Senga Sengana, Korona.
Na knedlíky zase oceníte kulaté plody odrůdy Kama nebo později zrající Bounty a Pandora.

 

Jahody a zdraví
Jahody obsahují vysoké množství vitamínu C, mangan, železo, draslík, kyselinu salicylovou, kyselinu listovou, třísloviny, antioxidanty (polyfenoly, antokyaniny) a další účinné látky. Organismus čistí, zbavují ho únavy a detoxikují.
Jahody obsahují 90% vody, jsou tak vhodné jako dietní jídlo, patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g). Žádné jiné tuzemské ovoce není tak bohaté na stopový prvek mangan, který zasahuje do celkového metabolismu organismu, je důležitý pro tvorbu krve, pro růst a pevnost kostí, vyživuje nervy a mozek, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy a podporuje libido. Pro velký obsah železa jsou vhodné pro osoby, které trápí chudokrevnost. Třísloviny působí protizánětlivě a antibakteriálně. Ve střevech na sebe vážou těžké kovy a pomáhají proti trávicím obtížím. Jahody mají jeden z největších antioxidačních účinků z veškerého ovoce, mají schopnost neutralizovat oxidující volné radikály. Antioxidační schopnosti jahod vyplývají hlavně z obsahu vitaminu C, bioflavonoidů a antokyaninů. Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsou jahody efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií) a také zlepšují proudění krve v arteriích. V jahodách nalezneme ještě mnoho dalších  látek, které tělu svědčí např. je to kyselina listová (krvetvorba, růst buněk), vitamín C (imunitní systém), draslík (snižuje krevní tlak, odvodňuje) a kyselina salicylová (dna, revmatické onemocnění a nemoci z nachlazení). U lidí s kožními problémy může pomoci pleťová maska z rozetřených syrových plodů působící protizánětlivě a hojivě.

Džem a kompot si zachovávají téměř všechny živiny a účinné látky, ztrácejí pouze vitamin C. Díky této úpravě lze jahody jíst i mimo sezonu, ale je třeba mít na paměti, že obsahují velké množství cukru.
Mražené jahody jsou velmi oblíbené, protože umožňují mít toto ovoce k dispozici po celý rok. Před mražením se obvykle doslazují jen mírně a uchovávají si většinu živin a účinných látek, včetně vitaminu C.