Recepty

Tvarohový nepečený dort slečny Míši

1 šlehačka ke šlehání
1 měkký tvaroh (kostka)
4 vrchovaté lžíce moučkového cukru nebo
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru a 1 vanilkový cukr
2 zakysané smetany (např. 15% zak.smetana z Kunína 190 g)
1 balení piškotů
strouhaný kokos, máslo
čerstvé jahody

Vyšleháme šlehačku, přidáme tvaroh, cukr, zakysané smetany a vše promícháme.
Dortovou formu (o průměru 20 cm)  vymažeme máslem a vysypeme kokosem, je možné dát na dno formy pečící papír a ten posypat kokosem. Pak dno formy  vyložíme vrstvou piškotů, polijeme polovinou tvarohovo-smetanové směsi, poklademe jahodami a opět polijeme trochou tvarohovo-smetanové směsi tak, aby jahody byly překryté. Dáme druhou vrstvu piškotů a polijeme zbytkem tvarohovo-smetanové směsi. Ozdobíme půlkami jahod. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout. Dle chuti je možné dozdobit pařížskou šlehačkou.

Doba přípravy 35 minut. Výborný, zvláště v létě osvěžující dezert.

 

Bleskový dort

2 smetany na šlehání
250 – 300 g čerstvých jahod nebo jahodový kompot
2 pudinky Dr.Oetker bez vaření  Crème Olé vanilka
1 hotový dortový korpus z piškotového těsta
( nebo použijte jakýkoliv dortový korpus, který jste si upekli )

Do většího  hrnce s poklicí  nebo do větší  plastové mísy s  uzavíratelným víkem  nalijeme 2 smetany na šlehání, přidáme pokrájené jahody ( nebo kompot i se šťávou ) a přisypeme 2 pudinky. Nic nemícháme, hrnec nebo mísu zakryjeme pokličkou a třeseme tak dlouho až cítíme, že tekutý obsah zhoustl  a změnil se na krémový. Takto připravenou náplň natřeme na korpus. Můžeme ozdobit šlehačkou a posypat strouhanou hořkou čokoládou.

Doby přípravy 15 minut. Přejeme dobrou chuť.

 

Čokoládový cheesecake zdobený jahodami

Korpus:
200 g máslových sušenek (Bebe) nebo kakaových sušenek
100 g másla nebo 70 g másla a 3 lžíce rumu
Krém:
375 g krémového sýra (3 ks po 125 g) můžeme použít např. Mascarpone, Philadelphia možné jsou i kombinace s jemným tvarohem
100 g hořké čokolády (alespoň 70% kakaa)
75 g cukru krupice
2 vejce
120 ml zakysané smetany

Dno dortové formy 20-22 cm vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme, přidáme změklé máslo (nebo máslo a rum), rukou propracujeme na kompaktní hmotu, kterou upěchujeme pomocí prstů nebo lžíce na dno formy a dáme péct na 10 minut. Zatím rozpustíme ve vodní lázni čokoládu. V robotu na nejnižší otáčky rozmícháme krémový sýr s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu, opět rozmícháme, po jednom přidáme vejce a na závěr vmícháme zak. smetanu. Krém nalijeme na předpečený sušenkový základ. Pečeme tak, že dáme na dno trouby misku s vodou, 15 minut pečeme na 180 °C, pak teplotu snížíme na 120 °C po 45 minut. Upečený cheesecake se uprostřed ještě třese, není zcela tuhý. Vyndáme ho z trouby, okraje objedeme ostrým nožem a necháme ve formě pozvolna vychládat. Vychladlý přikryjeme alobalem a uložíme přes noc do ledničky. Před nakrájením sundáme okraj formy. Připravíme si na ozdobení půlky jahod nebo pomačkané jahody s trochou práškového cukru, kterými ozdobíme jednotlivé servírované kousky cheesecaku.

Přejeme dobrou chuť.

 

Margot buchta paní Vlaďky zdobená jahodami

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1/23/4 hrnku (hrnek = 200 ml ) oleje
1/23/4 hrnku mléka nebo smetany
1 kypřící prášek do pečiva
2 vajíčka
nastrouhat 1 ks Margot tyčinky 100g na hrubém struhadle
1 čokoláda na vaření
4 lžíce másla nebo ztuženého tuku
jahody

V míse smícháme vejce a mléko. Přidáme cukr smíchaný s moukou a kypřícím práškem. Dále přidáme olej a Margot tyčinku nastrouháme a vmícháme do těsta. Dortovou formu (o průměru 30 cm) vymažeme máslem, je možné dát na dno formy pečící papír. Nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, pak ztlumíme na 160 °C a dopečeme do zlatova. Po vychladnutí buchtu polejeme rozpuštěnou čokoládou (čokoládu rozehřejeme v hrnci nejlépe ve vodní lázni a pak postupně přimícháme máslo nebo tuk až do požadované konzistence) nebo použijeme čokoládovou polevou (Dr.Oetker) a ozdobíme půlkami jahod.

Přejeme dobrou chuť.

 

Sladká čokoládová buchta s jahodami

200 g čokolády na vaření
½ Hery
½ hrnku (hrnek = 200 ml ) smetany na šlehání
1 hrnek cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vajíčka
1 hrnek hladké mouky
lžičku prášku na pečení
3 lžíce strouhaného kokosu
rozinky dle chuti
čerstvé jahody

Do mísy dáme Heru s nalámanou čokoládou, smetanou, cukrem, kokosem, rozinkami a vše necháme  asi 2 a půl minuty povolit v mikrovlnné troubě při 750 W. Metličkou  promícháme tak, aby se čokoláda dokonale rozpustila. Pak přidáme vajíčka a znova metličkou promícháme. Poté přidáme mouku s práškem na pečení a opět promícháme. Hluboký plech (25 x 30 cm) vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto  a  ozdobíme jahodami. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut, pak ztlumíme na 180 °C a pečeme ještě 15-20 minut. Po vychladnutí můžeme buchtu posypat moučkovým cukrem.

Doba přípravy 15 minut, doba pečení 25 minut. Přejeme dobrou chuť.

 

Pudinková buchta paní Ivety

2 pláty listového těsta
2 vanilkové/smetanové pudinky
1l mléka
3 lžíce krystalového cukru
malý sáček piškotů
jahodová marmeláda nebo půlené čerstvé jahody

Na plech dáme pečící papír a na něj rozložíme tenký plát rozváleného listového těsta ( lze koupit již připravené v Lidlu nebo v Penny ). Poklademe vrstvou piškotů a lžičkou navrstvíme na piškoty jahodovou marmeládu nebo poklademe čerstvými pokrájenými jahodami. Dle návodu uvaříme 2 pudinky a nalijeme na jahody. Pudink rozetřeme rovnoměrně až ke krajům buchty. Přiklopíme druhým plátem listového těsta a okraje lehce přimáčkneme, aby pudink nevytékal. Horní plát listového těsta na několika místech propícháme vidličkou nebo párátkem. Dáme péct do trouby na 180°C.  Až je listové těsto růžové, vyndáme z trouby a po vychladnutí ( pudink krásně ztuhne) nakrájíme na čtverečky.

Doba přípravy 15 min, doba pečení  20 min. Přejeme dobrou chuť.

 

Koláč s tvarohovou náplní a jahodami

Těsto:                                                           Nádivka:
14 dkg másla                                              30 dkg tvarohu
14 dkg hladké mouky                                 14 dkg pískového cukru
¼ prášku do pečiva                                     lžička vanilkového cukru
1 žloutek                                                      1 žloutek
polévková lžíce vody                                   2 bílky
polévková lžíce octa                                   čerstvé jahody na ozdobu

Zpracujeme těsto a necháme je v chladu odpočinout. Pak umícháme nádivku s tím, že bílky napřed ušleháme a opatrně smísíme se zbytkem nádivky. Těsto rozdělíme na 2 díly – 1/3 a 2/3. Formu na dort vyložíme pečícím papírem a 2/3 těsta rozprostřeme na dno. Pak potřeme nádivkou a půlkami jahod. Ze zbylé 1/3 těsta vyválíme asi 0,5 – 1 cm široké dlouhé válečky, které jako ozdobnou mřížku rozložíme na nádivku s jahodami.  Pečeme v troubě při 180 °C.

 

Kynuté ovocné knedlíky

350 g hrubé mouky
½  kostky kvasnic
230 ml vlažného mléka
1 lžíce cukru krupice
2 lžíce másla (rozpustit)
2 žloutky
špetka soli
asi  ½  kg větších nebo středních jahod

Do misky nalejeme polovinu mléka, přidáme rozdrobené kvasnice s cukrem a 4 lžíce mouky. Lehce promícháme, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo ( pod peřinu, na topení, na sluníčko …) po dobu asi 15-20 minut.  Do větší mísy nasypeme zbývající mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme nakynuté kvasnice z misky, přidáme žloutky rozmíchané s trochou mléka. Mícháme a postupně doléváme mléko a na konec rozpuštěné máslo. Je-li těsto řídké, přidáme trochu mouky. Naopak je-li husté, zředíme mlékem. Výsledné těsto má být hladké, vláčné a nelepí se na vařečku ani na ruku. Mísu přikryjeme a necháme kynout na teplém místě asi 40-45 minut.  Z těsta odkrajujeme hrudky o velikosti 3-4 cm, které rukou rozplácneme na placičku. Do té zabalíme jahodu, můžeme přidat i trošku cukru krupice. Knedlíky s ovocem necháme ještě asi 10 minut kynout, aby nabyly. Ve velkém hrnci necháme vařit vodu se solí a lžící oleje, přidáme knedlíky a vaříme 5 minut, v polovině promícháme. Pokud máme knedlíků hodně, vaříme postupně. Ihned po vytažení z vody, knedlíky propíchneme na jedné straně vidličkou, aby se nesrazily.

Knedlíky na talíři posypeme tvarohem  (na strouhání), práškovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme použít i jinou posypku např. perník na strouhání, mletý mák, ořechy, kakao …

 

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

500 g tvarohu
1 žloutek
špetka soli
2 lžíce másla
2 lžíce krupice
30 dkg polohrubé mouky
45 – 50 ks kulatých menších jahod- odrůda Pandora

Dvě kostky měkkého tvarohu smícháme s ostatními p řísadami a uhněteme těsto, pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Vyválíme váleček o průměru cca 5 cm, z kterého ukrajujeme kousky těsta. Na pomoučněném válu z kousku těsta uděláme placičku, do středu dáme jahodu ( pokud chceme sladší knedlíky, můžeme jahodu posypat špetkou krystalového cukru) a zabalíme. Ve velkém hrnci necháme vařit vodu se solí, vložíme knedlíky, po 1 minutě promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, vaříme asi 10 minut, v polovině opět lehce promícháme. Pokud máme knedlíků hodně, vaříme postupně.

Knedlíky na talíři posypeme práškovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme použít i jinou posypku např. perník na strouhání, mletý mák, ořechy, kakao …

 

Lepené máslové cukroví

25 dkg hladké mouky
15 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
jahodová marmeláda na slepení

Zpracujeme těsto do hladka  a necháme je v chladu chvíli odpočinout. Na pomoučněném válu vyválíme těsto válečkem na tenký plát a s pomocí formiček vykrájíme kolečka nebo kytičky ( nebo jakýkoliv vzor, který se nám líbí ). Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do růžova při 140 °C. Vychladlé cukroví slepíme jahodovou marmeládou. Můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.

 

Jahodový sirup

5 l jahodové šťávy z odšťavňovacího hrnce
2,5 l převařené vody
4 kg cukru
4,5 – 5 dkg kyseliny citronové
malá lžička Petolu nebo Hassa ( konzervant )

Ke šťávě z ovoce přidáme kyselinu citronovou ( může být i šťáva z citronů ) a necháme 24 hodin odstát. Pak přelijeme do velkého hrnce, přidáme vodu, zahřejeme a do teplé šťávy nasypeme cukr a konzervant. Vše necháme přejít varem.  Chuť  můžeme ještě upravit přidáním cukru nebo citron. šťávy.  Horký sirup nalijeme do sklenic, zazátkujeme ( zátky necháme předem 5 minut vařit ve vodě s přídavkem konzervantu ) a uložíme na chladném místě.

 

Jahodová pěna

300 g  jahod
¼ l  šlehačky ke šlehání
100 g  moučkového cukru
2 bílky
2 lžičky citronové šťávy
4 máslové sušenky

Vychlazenou šlehačku ušleháme, vmícháme jemně nastrouhané sušenky, nadrobno nakrájené ovoce a nakonec  sníh z bílků ( z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr a šleháme dál až do tuha ). Pěnu podáváme nejpozději do půl hodiny po výrobě. Můžeme ji použít na dozdobení pohárů, ochucení buchty, palačinek …

 

Koktejl z mražených jahod

300 g mražených jahod
750 ml mléka
2 lžičky cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru

Ze zmražených jahod snadno a rychle připravíme lahodný a osvěžující koktejl.
Jahody nerozmrazujeme, jen je necháme v teple trochu povolit. S malým množstvím mléka je rozsekáme v mixeru. Přidáme oba cukry. Jahody dále mixujeme a postupně k nim přiléváme zbytek mléka.
Vznikne chladný a lahodný jahodový koktejl s jemnou pěnou, který ihned podáváme.

Koktejl můžeme připravit i z jahod čerstvých, ale koktejl z mražených jahod je nápojem příjemně chladivým a osvěží nejen v horkých letních dnech.

 

Jahodovo-smetanový koktejl

200 g čerstvých jahod
2 lžíce mražené dřeně
200 ml smetany
300 ml mléka
cukr dle kyselosti jahod

Pokud vám zbydou pomačkané jahody, připravte si výtečný osvěžující nápoj.
Do mixéru dáme jahody, pokud je třeba cukr, jahodovou dřeň a asi 100 ml smetany. Důkladně vše rozmixujeme do hladka a rozdělíme do sklenic. Zbylou smetanu smícháme s mlékem a dolijeme do koktejlů.
Sklenky ozdobíme čerstvými jahodami a podáváme s brčkem.